Stress på jobbet? Vem kan inte relatera frågar vi oss? Vi tror någonstans att vi alla någon gång i livet känt oss stressade och där det tagit sig i uttryck i arbetet oavsett orsak till stressen. Frågan är då hur länge kan man tillåta sig själv eller sitt team vara stressade? Är det okej att vara stressad och i sådana fall hur länge? Kan jag som chef göra något för att förebygga eller reagera när det gått för långt?
Svaret är att det självklart beror på individ. Däremot så gäller det att inte vara rädd för att ta upp ämnet, adressera och även tänka igenom sitt eget beteende. Den värsta smittan är den vi själva inte är medvetna om. Kanske har du själv kommit in på kontoret sagt hej, frågat hur någon mår och berättat något roligt om helgen och i och med det tyckt att du visat intresse och inte visat din stress. Eller har du kanske gjort det gående, tittat ned i telefonen samtidigt eller haft axlarna uppe vid öronen?
Du har då antagligen smittat av dig utav ditt kroppsspråk omedvetet. Frågan är då vad du kan göra åt de? Ta 3 mornar där du testar att stanna upp, fråga och verkligen visa intresse för ditt team och se hur dem beter sig dagarna därefter. Även om ni är ett platt bolag utan hierarki så kommer din position och beteende omedvetet att påverka.
Nu när du testat och studerat ditt eget beteende är det dags att ta itu med ditt team eller medarbetares stress.
Målet med att prata med dina medarbetare direkt handlar om orsakerna om vad som skapar mest stress – vilket är avsaknad av respekt, samarbete, feedback och påverkan. Genom att ställa frågorna nedan får du reda på vad, hur och drömscenario för medarbetaren och ni kan enklare jobba er närmare tillsammans.
Några frågor att ställa dina medarbetare;
– Hur har du det?
– Hur tar du det?
– Om du fick bestämma, hur skulle det vara?
Det viktiga här är att förstå medarbetaren och förstå att varje individ behöver olika, men att vi inte kan lösa något åt dem. Att förstå, lyssna och fråga är nycklarna. Ofta sitter medarbetaren själv på ett drömscenario för sig själv. Det kan vara lätt att ge en eller flera lösningar, ta bort uppgifter, minska arbetstid, prioritera, minska hoppandet mellan olika arbetsuppgifter. Dessa lösningar är himla bra att ha “up your sleeve”, men låt först din medarbetare tänka och känna vad som kan tänkas behövas. Så du som chef kan skapa förutsättningarna och ge verktygen.
Vi kan självklart i detta inlägg gå in på hur stress påverkar, när stress längre inte är hållbart där vi alla kanske behöver en liten påminnelse. Men istället så fokuserar vi idag på att ge några få konkreta nästa steg för dig som chef.
Vill du veta mer om hur du, dina medarbetare och din organisation påverkas av stress och vad du kan göra åt det? Hör av dig till oss på tove@recommendedby.se så bjuder vi på en kaffe eller lunch och lite vidare tips.
Eller om du vill fortsätta få updates från oss, joina vårt Recomember nätverk för fler tips!